Folytatja a Patent Prosecution Highway kísérleti projektet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatala

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatala (USPTO) 2010. július 1-jével indította útjára a két hivatal közötti, ún. Patent Prosecution Highway (PPH) kísérleti projektet, amely eredetileg egy éves időtartamra szólt.

Mivel a bejelentői érdeklődés első jelei most kezdenek megmutatkozni, így a két hivatal döntött a projekt meghosszabbítása mellett, biztosítva ezzel a bejelentők legjobb kiszolgálását, valamint a projekt működéséről szóló tapasztalatok összegyűjtését. A meghosszabbításról szóló közlemények itt (magyar, angol) és a http://www.uspto.gov/patents/init_events/pph/pph_hpo-ext.pdf oldalon érhetők el.

A PPH együttműködési megállapodás lényege, hogy a bejelentőknek lehetősége nyílik a szabadalmak gyorsabb és hatékonyabb megszerzésére azáltal, hogy mindkét hivatal számára lehetővé teszi, hogy a másik hivatal által korábban elvégzett munkát hasznosítsa, és ezzel elkerülje a munka megismétlését. A PPH megállapodások értelmében az a bejelentő, akinek a bejelentésében foglalt legalább egy igénypont vonatkozásában kedvező döntést hoz az egyik ország hivatala, a vizsgálat gyorsított lefolytatását kérheti a másik országban benyújtott - a korábbi bejelentésének megfelelő - bejelentése tekintetében.

A szabadalmazhatóság elbírálásának két hivatal közti összehangolásától a bejelentők a szabadalmak gyorsabb megszerzését várhatják, emellett a kezdeményezés hozzájárul a munkateher csökkentéséhez és a szabadalmak minőségének javításához.

További információk találhatók az SZTNH honlapján a http://www.sztnh.gov.hu/szabadalom/pph/ oldalon, valamint a USPTO honlapján a http://www.uspto.gov/patents/init_events/pph/pph_hpo.jsp címen.

A Magyar Szabadalmi Hivatal és a USPTO folyamatosan vizsgálja és értékeli a bejelentők igényeit és figyelemmel kíséri a PPH projekt alakulását. A követelmények módosítása és a PPH eljárás javításának érdekében folyamatos egyeztetés zajlik a hivatalok között.

2011/09/23